Παράταση αποπληρωμής των δανείων ΤΕΜΠΜΕ

Παράταση αποπληρωμής των δανείων ΤΕΜΠΜΕ

Αρ. Πρωτ. 9628/24.01.2011

Προς Υπουργό:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Η οικονομική κρίση έχει επιβάλλει νέες ανάγκες και δεδομένα στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, που σήμερα αγωνίζονται για τη βιωσιμότητά τους. Προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σήμερα στη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχει επέλθει, ο επιχειρηματικός κόσμος, απαιτείται ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον και μέτρα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας.

Το Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στήριξης για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δανειοδοτήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς μέχρι σήμερα έχουν δανειοδοτηθεί 51.650 επιχειρήσεις με δάνεια που ανέρχονται στα 4,92 δις ευρώ.

Ωστόσο, με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες και την ύφεση στην αγορά, πολλές επιχειρήσεις πλήττονται και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης των δανειοδοτηθέντων επιχειρήσεων αποτελεί ο χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου κίνησης, καθώς ορίζεται στα τρία χρόνια. Χιλιάδες επιχειρήσεις, που προσφέρουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αντιμετωπίζουν την κρίση που πλήττει τη χώρα και είναι καθημερινά αντιμέτωπες με την έλλειψη ρευστότητας και την απειλή της βιωσιμότητάς τους. Η προστασία των ΜΜΕ αποτελεί περισσότερο από ποτέ ευθύνη της πολιτείας και εξαρτάται από τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο  να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του κεφαλαίου κίνησης του ΤΕΜΠΜΕ από τα τρία έτη τουλάχιστον στα πέντε, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στις υποχρεώσεις τους και να στηριχθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας στην ελληνική αγορά;

Απάντηση Υπουργείου